10. szint musical - tájékoztató és sajtóanyag

10. szint musical - tájékoztató és sajtóanyag
Előadják a gimnázium diákjai, rendezte és a zenéjét írta: Kovácsházi István


 
 
 
 
 
 
 

Valóság „Level 10.” – Merre tovább, Z generáció?

Milyen az, ha valami a hatalmába kerít, és nem tudsz szabadulni tőle? Mit adnál azért, hogy megszerezd, ha elveszik tőled? Mihez kezdesz a segítő kézzel? Vajon van kiút? E súlyos kérdések mentén indul el a Ciszterci Szent Imre Gimnázium legújabb zenés produkciója – félelem, szenvedés, boldogság, szorongás és felszabadultság, álom és valóság határmezsgyéjén egyensúlyoz a 10. szint.

Sajtóközlemény                                                                                                        2017.11.01

 A Szent Imre Gimnázium a Rohamivók 2015-ös nagy sikerű bemutatója után ismét a tinédzserek világa felé fordul idén októberben bemutatott darabjában – immár sokkal komolyabb témákat boncolgatva. A 10. szint olyan kérdéseket vesz górcső alá, mint a függőség, a manapság égető problémaként, egyenesen generációs és kortünetként jelentkező bullying, azaz zaklatás, valamint az elfogadás és a tolerancia. A darab szorosan és élesen reflektál a Z generációt érintő problémákra, az elhagyatottság érzésére, a szorongásra és a sodródásra, arra a létélményre, melyet a formálódó tizenévesek manapság nap mint nap megélnek.

 A több mint fél éve zajló próbafolyamatok során a darab rengeteget változott, percről percre építkezett. „Nagyon nehéz a 12-17 éves gyerekeknek játszani” – árulja el a darab ötletgazdája, rendezője és fő mozgatórugója, Kovácsházi István, aki számára nem idegen a színpad világa, hiszen maga is operaénekes. „Nem véletlen, hogy ennek a korosztálynak készül a legkevesebb darab, a színházak nem tudják igazán megszólítani őket. Ha kicsi vagy, elvisz anya-apa egy mesejátékra, bábelőadásra, ha már felnőtt, akkor jó esetben már magad látogatod a színházakat. Kihívás megszólítani ezt a korosztályt úgy, hogy a figyelme a színpadra irányuljon és magáénak érezze az előadást. Úgy érzem, ez most sikerült.”

 Az előadás szereplői ugyan egytől egyig gyerekszínészek, a végeredmény azonban a legkevésbé sem mondható sem kezdőnek, sem amatőrnek. A kemény próbafolyamatot időigényes és embert próbáló válogatás előzte meg, rengetegen szerettek volna részeseivé válni az alakuló új darabnak (a lelkes és tehetséges jelentkezők nagy száma miatt az előadások két szereposztással futnak). A tavasz óta tartó próbák során a gyerekekből igazi közösség kovácsolódott, ami különösen figyelemre méltó, ha tekintetbe vesszük az életkorbeli differenciát: hatodikostól tizenkettedikesig minden korosztály megtalálható a csapatban. 

 Az alkotók között természetesen komoly szerepet játszottak a Szent Imre Gimnázium lelkes oktatói, akik díszlettel, jelmezzel és rengeteg lelki támogatással álltak a gyerekek mögött, valamint azok a szülők, rokonok és barátok, akik a szöveggel és zenével járultak hozzá a darab és az előadás létrejöttéhez.

Jászay Dorottya

 

Az előadás a sikerre való tekintettel november, illetve december folyamán több alkalommal megtekinthető a Ciszterci Szent Imre Gimnázium előadótermében (1114 Budapest, Villányi út 27.):

 2017. november 16. csütörtök, 19.00
2017. november 28. kedd, 19.00
2017. november 29. szerda, 19.00
2017. december 4. hétfő, 19.00
2017. december 6. szerda, 19.00 

 Jegyfoglalás az alábbi linken lehetséges: 
https://goo.gl/forms/0xT6Ise8OTmfzO1u2

 Letölthető fotók:

https://drive.google.com/open?id=0B2Q6NVDM_IA0bzhvYUhQUUtfZ3M

 További információ a sajtó részére:

 Turócziné Pesty Ágnes igazgató helyettes

+36 20 8289 000

pestyagi@gmail.com

 

Jászay Dorottya

+36 20 341 43 11

d.jaszay@gmail.com

 

 
2017.11.11